Plats:

Kistamässan

Datum:

18-19 oktober 2023

Tävlande i Bästa Elnyhet och Bästa nyhet inom belysning 2023

Under de senaste åren har Elmässan arrangerat tävlingarna BÄSTA ELNYHET och BÄSTA NYHET INOM BELYSNING, något som varit mycket uppskattat av våra utställare. Här tävlar utställare med en ny innovativ produkt/tjänst om ett fint pris som delas ut på mässan. 

Röstningen är anonym.

Bidrag: bästa Elnyhet

MDTs Brytaktor(KNX) med effektmätning är ett måste för varje ny byggnad som uppförs eller renovering som genomförs. För att få full kontroll på elförbrukning man först övervaka förbrukningen av enskilda produkter/grupper. Dessa värden samlas ihop och man får då full förståelse om den totala förbrukningen och vad man bör åtgärda för att få ner för kostnaderna. Den industriella versionen av MDT Brytaktor AZI med aktiv effektmätning kombinerar kopplingsförmågan hos höga inkopplingsströmmar med noggrannheten hos aktiv effektmätning. Strömmätning per kanal och totalströmmätning är möjliga. Energiförbrukningen registreras av den integrerade aktiva effektmätaren. Ställdonet är utrustat med bistabila reläer för strömmar upp till 16/20 A och en C-belastning upp till 200 µF

Smarta hem-systemet Wisers app Wiser by SE har uppgraderats med ett Energicenter som ger ökad insikt kring energikonsumtionen i hemmet. Energicentret aktiveras efter att en energisensor installerats tillsammans med huvudbrytaren i elcentralen och kopplas ihop med Wiser gateway via appen.

Energicentret ger detaljerad översikt kring hemmets elförbrukning samt personlig rådgivning utifrån en hemprofil man skapar genom att svara på några frågor om hushållet. Därefter behöver den molnbaserade AI-lösningen en månad på sig att lära känna hushållets förbrukningsmönster och beteende utifrån bland annat väderdata samt installerade funktioners konsumtionsmönster.

Möjligheterna med Wisers Energicenter
• Se din konsumtion (kWh) i realtid och få en överblick av dina effekttoppar (kW).
• Jämför din förbrukning över tid, nedbrutet per timme, dag, vecka månad och år.
• Få personliga tips och energirådgivning utifrån den hemprofil du skapat.
• Se och styr elkonsumtionen utifrån spotpriset, så kallad timprisstyrning.
• Jämförelse med liknande hem utifrån hemprofilens inställningar
• Efter drygt en månad kommer systemet även kunna visa ett estimat på vad i hemmet som förbrukar el, som exempelvis uppvärmning, matlagning och kyl/frys. Nedbytningen förbättras kontinuerligt.
• Tillsammans med andra uppkopplade funktioner i Wiser-systemet kan automationer sätta på eller stänga av funktionen baserat på förbrukningen.

Systemet kombinerar avancerade elkvalitetsmätningar med MID-godkända energimätningar. I ett och samma system kan användaren momentant kontrollera elkvalitetsvärden och förbrukningar. MID-godkännandet gör att det är godkänt för debitering. Alla värden kopplas enkelt mot styrsystem/överordnade system via EN anslutningspunkt. Systemet har inbyggda funktioner för att säkerställa att alla kopplingar görs korrekt och eliminerar felmätningar. Noggrannheten på mätningarna är marknadens bästa med noggrannhetsklass 0,5 från 0,1A till 7200A. Både för nymontering och eftermontering. Allt kopplas med RJ45- och RJ12kablar utan behöv av dimensionering av längder.

PhaseBox 2.0 med autonom lastbalansering löser problemet med laddboxar som måste
kopplas upp på WiFi eller kabel för att överhuvudtaget fungera. Istället används en
radiomodul som arbetar automatiskt utan inställningar. Detta underlättar för installatören och innebär bekymmersfri drift för slutkunden.
Uppkoppling av proukten på WiFi flyttas från installatörern till slutkunden på ett naturligt sätt.

Installation av laddbox blir som att installera en diskmaskin. Tekniken bakom autonom lastbalansering är patentsökt i Europa.

AP45 är en liten utanpåliggande kopplingsdosa (105x43x40 mm) för enkel och snabb installation med kabelgenomföringar med självätande membran. Dosan (i både svart och grå färg) är gjord med återvunnen plast, och har en installationstemperatur på -25°C till +60°C.

AP45 lanseras med en tredjepartsverifierad EPD (miljövarudeklaration) för fullständig transparens av miljöpåverkan över hela produktens livscykel. Tillverkning sker i Finland, med korta logistikkedjor.

Spara vatten, en dosa i taget!
Genom att använda återvunnen plast har vi minskat vattenförbrukningen avsevärt vid produktion. Ett steg i rätt riktning mot en cirkulär ekonomi.

Läs mer om produktens miljöpåverkan, applikation och tekniska egenskaper på abb.se

221 Green Range från WAGO är den första anslutningsklämman som är tillverkad av återvunnen och biobaserad plast från industri och hushåll.

Den har samma fördelar och egenskaper som den vanliga 221-serien med orange armar.
Men den här klämman består av ursprungscertifierad, biocirkulär (baserad på biobaserade rester från industri och hushåll) och återvunnen plast (återvunnet material efter konsumenter).

Koldioxidavtrycket för Green Range 221-serien, kommer att vara lägre än den konventionella 221-serien med orange armar från WAGO, eftersom vi sparar upp till 87 % CO2 på enbart polykarbonat.
Den finns för 2-led, 3-led och 5-ledare.

Petskyddade CEE-don (Nyheten är det patenterade petskyddet i cee-donen som finns i olika varianter från 16A 1-fas till 63A 3-fas, både för panelmontage & sladdställ)

DIMAX 540 plus B är lilla dimmern utan nolla! Perfekt för dosmontage då den bara mäter 26,4 x 25,5 x 10,4 mm.
Minidimmern avsedd för R- och C-belastning med en driftspänning på 230 V installeras enkelt bakom en standard tryckknapp, vilket gör den idealisk för eftermontering.
2-trådiga dimmern erbjuder optimerade inställningar för LED-, glöd- och halogenlampor och är kompatibel med dimbara 2-150W LED-lampor.
DIMAX 540 plus B har en automatisk temperatur-, kortslutnings- och överströmsskydd och kräver ingen nollanslutning.
Dimmern är även utrustad med både en minnesfunktion och inställbar lägsta nivå.

Godkänd elgenomföring i våtutrymmen. Blocks är den utmärkta 90°-böjen.

Produkten är enkel att montera med totalt 10 monteringsmöjligheter, och är även      kompatibel med regelfästet (1420244). Antalet användningsområden är många, därför kapar du enkelt ’’pipen’’ till önskad längd.

KNIPEX NexStrip®, Multiverktyg för elektriker. 3-i-1-kombination: klippning, avisolering och pressning!
Avisoleringstång med tre funktioner: avisolering av tråd upp till 10 mm², presskapacitet på 4 mm² och 2 x 2,5 mm² och kapkapacitet på 10 mm².
Exakt avisolering: anpassar sig automatiskt till respektive kabeldiameter och säkerställer konsekventa avisoleringslängder med det justerbara längdstoppet, speciellt vid repetitivt arbete.

Perfekt pressning: snabb och jämn fyrkantspressning för enskilda ändhylsor, låsanordningen garanterar det optimala presstrycket.

Uttagspollare för placering inom- eller utomhus tillverkad i rostfritt stål. Som standard är produkten bestyckad med 2st Schuko uttag men kan även bestyckas med andra uttag som USB ladd.

IP klass IP44
Storlek 130 x 255 x 110 mm
Vikt 3,50kg
Anslutning 2st under, Ø 25mm
Pollaren finns i fyra olika standardfärger, svart, vit, ljusgrå och brun.

MFT-X1 är den nya generationens installationstestare med rapporteringsprogramvara.

Detta är ett stort sortiment av paneler för rackmontering av produkter som aldrig var avsedda att rackmonteras, varken ensamma eller tillsammans med andra produkter. Panelerna med tillhörande fästen är exakt anpassade efter produktens mått och form och tillverkas med 3D printteknik och formsprutade paneler. Saknas någon produkt eller kombination i ”Konfiguratorn” tar vi snabbt fram en ny unik montering.

Detta ger installatören flera fördelar. Dels det estetiska, att allt kan monteras snyggt och prydligt i rack. Dessutom blir hela installationen lätt att dokumentera då ”grejerna” sitter fast och inte bara läggs på någon hylla. Till sist blir det utrymmeseffektivt då utrustning av helt olika karaktär kan monteras precis jämte varandra och på så sätt maximera utrymmet i racket.

Fristående brandskyddsenhet som kommer att revolutionera sättet vi kan brandskydda större elutrymmen.

2021 vann vi Bästa Elnyhet med MAUS Stixx PRO. En liten enhet, mindre än en märkpenna, som placeras i mindre utrymmen som exempelvis normskåp och som automatiskt släcker elden när den når en temperatur på 170℃. I år har vi tagit steget längre. Med MAUS Stixx PRO 5 och MAUS Stixx PRO 10 kan vi skydda från 0,5 m³ upp till flera kubikmeter med små enheter utan något behov av inverkan på infrastruktur, skåpens kapslingsgrad eller klassning. Enheterna kräver inte heller något underhåll, tryck, batteri eller elektricitet för att fungera under de 5 åren som garantin gäller. Med externa detektor-kablar, som anpassas efter varje skåp, kan vi nu även öka detektionsområdet till hela utrymmet. Med dektor-kabeln går det även att seriekoppla fler enheter för att skydda större utrymmen. Det är alltså inte längre lika viktigt att själva enheten är nära där elden startar. MAUS Stixx PRO 5 och MAUS Stixx PRO 10 installeras enkelt i centralerna genom att skruva fast eller fästa med den självhäftande tejpen på baksidan av enheterna. Aldrig tidigare har det funnits en så kostnadseffektiv lösning som kan rädda så stora värden i byggnader och ofrivilliga arbetsstopp. Vi läser dagligen om bränder i elcentraler och hur förödande konsekvenserna kan bli. Det vill vi sätta stopp för. Vi har nyligen installerat över 200 x MAUS Stixx PRO 5 i hos LEM i Toscana som tillverkar alla galvaniska detaljer för Louis Vuitton, Gucci, Valentino mm. De hade från början fem fabriker, men har nu endast tre kvar pga elrelaterade bränder. Vi startar även våra första installationer hos Försvarsmakten i höst.MAUS Stixx PRO-serien kommer att revolutionera sättet hur vi tänker kring att brandsäkra utrymmen där det tidigare varit alltför dyrt eller alltför komplicerat att brandskydda. Vi anser att de här produkterna är lika banbrytande som jordfelsbrytaren när det gäller säkerhet. Först kom jordfelsbrytaren – sen kom MAUS Stixx PRO.

Extremt kompakt överspänningsskydd för att skydda elbilsladdning samt anslutet fordon mot åskskador, DEHNcord 3P, E 5279032

Belysningsinstallationer med behov av hög skyddsklass kan genomföras med mer flexibilitet och skräddarsys för alla applikationer tack vare de nya modulära MOLA®-kontakterna för RST® MINI-serien.
Dessa modulära kontakter har optimerats speciellt för armaturtillverkare och innebär flera fördelar för armaturleverantörer. Den modulära RST®MINI-kontakten gör installationen mer flexibel, snabbare och säkrare.

GARO Entity Compact- elbilsägarens förstahandsval när det kommer till säker och effektiv laddning. Utvecklad för att möta behovet av trygg, smart och bekväm laddning i hemmamiljöer. Marknadens enklaste installation med appen GARO Connect med tillgång till manualer, instruktioner och tydlig vägledning. Med alla inbyggda skydd redan inkluderade från början och hårt testad för att klara det nordiska klimatet gör GARO Entity Compact till en pålitlig lösning för både installatör och slutanvändare. Den kompakta och minimalistiska designen gör den lämplig för installation i både garage och utomhusmiljöer.

Tillfällig laddstation. Enkel att sätta upp och administrera. Självklart med all säkerhet inbyggd.

Anslut inkommande 3-fas ström (32A för 1-fas, 63A för 3-fas), sen är du igång. Laddstationen kopplar upp sig själv mot internet (4G) och användarna kan enkelt scanna en QR-kod, betala med kreditkort (via app) och sedan börja ladda sina elbilar. (vid val av en operatör)

N-tligen! Nexans fördraget. Vi vet, vi är inte först och vi är inte unika med fördragna kablar i flexrör men vi hoppas att detta komplement till vårt utbud gör det enkelt att välja Nexans hela vägen och blir till för(e)dragna val. Våra fördragna kablar och rör är 100% halogenfria och tillverkade i norden.

Produkten är unik på marknaden och lanseras nu på Elmässan.

Ett fördraget flexrör för installation av solcellspaneler. Perfekt för kommersiella fastigheter då det är 4 st 6 kvadrat kablar i flexröret. Kablarna är uppmärkta för att enkelt kunna identifiera varje slinga, något som underlättar för installatören avsevärt. Kabeln är dubbelisolerad och halogenfri. Själva flexröret är självklart halogenfritt, UV-beständigt och mycket smidigt att jobba med.

Produkten kommer i en ring på 50 meter som är enkel och lätt att bära med sig.

Bidrag bästa nyhet inom belysning

Det är en snyggt upplyst fasad och stilfull design som möts i vår senaste väggarmatur för utomhusbruk.

Med sitt enkla formspråk och oöverträffligt lättinstallerade bakstycke är Pave Wall det enda du behöver för att skapa ett harmoniskt och välbalanserat ljus på väggen, och välkomnande känsla i ditt hem. Välj utseende och öka avbländningen på din armatur i kombination med Top, Deco II och Deco IV. Nummerskylt finns som tillbehör (siffror 3x 0-9 och bokstäver 3x A-J) för placering vid entréer. Utbytbart LED och drivdon. Armaturen har valbar färgtemperatur och ställbart ljusflöde via DIP-switch. Det enkla bakstycket har två in- och utgångar samt snabbkopplingsplint. 

Med Plejds nya Downlight, DWN, får du en smart downlight med perfekt dimring. Dimmerfunktionen är inbyggd och ingen extern dimmer ska användas. Produkten ger enkel kabeldragning med endast 230V till respektive armatur.

DWN kan grupperas med några klick i appen utan några effektkrav som begränsar gruppen. Produkten har justerbar färgtemperatur och kan ställas in på en fast temperatur eller dim to warm. Alla inställningar görs enkelt i appen.

DWN kommer i vit och svart och finns i två olika versioner, Downlight Tilt (DWN-01), där ljuskällan kan vinklas, samt Downlight Deep (DWN-02). Produkten kan styras via appen, med andra produkter från Plejd eller trådbunden tryckknapp.

Designlight S22-modulstrålkastare är högkvalitativ och energieffektiv, (energibesparing med upp till 70%). Perfekt för att belysa stora ytor. Robust och tålig konstruktion som tål tuffa väderförhållanden. S22 är modulär och anpassas för att ge optimalt ljus för varje objekt och behov, samtidigt som den är enkel att installera och har låg totalvikt.

Ta fram den naturliga skönheten i alla miljöer med detta unika exempel på skandinavisk design. Den multifunktionella armaturen lyser verkligen i både klassiska och moderna urbana exteriörer och skapar en känsla av förundran och glädje. Med flera tillbehör och massor av tillgängliga konfigurationsalternativ kommer Blackbird Micro att hitta sin plats i projekt av vilken skala som helst.

LAY är en formgiven, svensktillverkad pendelarmatur i FSC-certifierad ek. Ett lekfullt experiment där vi har försökt tänja på gränserna för vad trä tillåter och där vi vill inspirera branschen till att våga vara nyfiken på nya hållbara material. Det som utmärker LAY är att armaturen har ett omslutande ”U” som svävar ovanför den rundsvarvade ekstommen. Detta ”U” ger en mycket god avskärmning i balans med att trä och ljus skapar ett effektfullt och behagligt samspel mellan varandra. Lämpliga användningsområden är: Kontor, restaurang, café, matbord, skrivbord, bardisk, reception, konferensrum.

Snygg, smart och lättinstallerad. DL 200 sensor Connect är infälld sensorarmatur från Steinel som ger dig smidig, energieffektiv belysning. Stilren design med senaste sensortekniken. Passar perfekt för korridorer, entréer, toaletter och kontor.

• Energieffektivt. Integrerad ljus- och rörelsesensor som ser till att ljuset bara lyser när det behövs.
• Trådlöst. Bluetooth meshkommunikation för enkel sammankoppling utan krånglig kabeldragning
• Montage. Verktygslös installation – snabb och enkel att montera.
• Ljuskvalitet. Avbländat och flimmerfritt ljus. Välj mellan tre olika färgtemperaturer via dip-switch.
• Appstyrd.|Driftsätt och skapa olika belysningsgrupper med hjälp av appen Steinel Connect.

En färdig lösning för att enkelt kunna uppdatera en befintlig lysrörsarmatur till LED i samband med att lysrören fasas ut. Utbyteskitet är lätt att anpassa efter utrymmet de ska installeras i och lämplig för exv. underskåpsarmaturer i kök, badrumsskåp, hissarmaturer eller liknande.

Är den befintliga armaturen fortfarande användbar, eller är det en specialarmatur där ingen direkt motsvarande LED-armatur finns, är detta en prisvärd och hållbar lösning. Du sparar pengar, är snäll mot miljön och förlänger armaturens livslängd. Dessutom får du ett bättre och mer energieffektivt ljus.

Levereras som ett komplett kit med 650mm lång kapbar aluminiumstomme, 650mm lång kapbar LED-list (3000K, CRI90, 75lm/25mm) med snabbkoppling, 2st skruvar och dubbelhäftande fästkuddar. Enkel att montera i befintlig armaturstomme efter att lysrör, drossel och glimtändare tagits bort.

NatureConnect kombinerar olika LEDarmaturer och tekniker för att skapa en unik naturupplevelse – inomhus. NatureConnect har designats för att kompensera bristerna på naturligt dagsljus som ofta uppstår inomhus. Unik BioUp-teknik optimerar spektrat för armaturens olika funktioner så att människor i dess närhet exponeras för precis rätt ljusnivåer beroende på tid på dagen och uppgift för handen. Stilren design skapar också känsla av utökat rum samt närhet till världen utanför. NatureConnect kan installeras på kontor, konferenslokaler, sjukhus, butiker, hotel eller vilken lokal som helst som behöver naturligt dagsljus.

W-DALI – sann trådlös DALI här och nu. Framtidens behov av att uppgradera Sveriges belysningsanläggningar är enorm. Varje kWh räknas, både för att värna om miljön men också för att dämpa skenande elkostnader.

LumenRadio har utvecklat produkten W-DALI för en förenklad och kostnadseffektiv uppgradering av din
belysningsanläggning. W-DALI ersätter DALI kabeln med patenterad trådlös teknologi och är ett unikt alternativ
till att dra DALI-kablar vid renoveringar och nybyggnationer. Tiden för installation och projektering minskar drastiskt samtidigt som produkten gör det möjligt för entreprenörer ta in projekt där kabeldragning tidigare varit svårt eller omöjligt.

The word integration perfectly describes the Rofo-S luminaires. The luminaires can literally be clicked into the metal ceiling system of leading manufacturers Knauf, Hunter Douglas, Dampa and standard T-Bar ceiling systems. The luminaires thus form an integral part of the ceiling as they are without a visible frame. The advantage is not only the ease of installation, but also the elegant design of the entire lighting system. The luminaire width is 100 mm and the luminaire lengths are, of course, multiples of 600 mm with regard to standardised ceiling dimensions. Thanks to the opal variant, but above all the microprismatic optical material, the specific power of up to 130lm/W and the luminous flux of 2000 lm/m while maintaining UGR<19, the luminaires are perfect for offices.

Vieste, är en ny armaturserie från Lorelux för montage på stolpe eller linhängd som tillverkas i återvinningsbar och 100% hållbar polymer.
     Inspirerad av den klassiska kupolformen skapas en minimalistisk och modernt designad armatur som på ett effektivt sätt belyser omgivningen utan bländning och skapar en välkomnande atmosfär. Idealisk för gator, torg och      
     parker, finns med fäste för stolpe/arm eller lina. Armaturen på bilden är ett exempel på design med en flerfärgad armatur gjord av återvunnet plastavfall från hushåll, i det här fallet olikfärgade flaskkorkar.

Konsten att pressa porslin tar lång tid att bemästra. Bakom varje ny komponent ligger ett hårt arbete och en stor omsorg – därför är vi extra stolta över vår nya omfattande kollektion som lanseras 2023. Solenne är vår största lansering någonsin – i flera bemärkelser. Vi har aldrig tidigare pressat porslinskomponenter i så stora dimensioner och de nya generösa kuporna i opalglas blir de största hittills i vårt belysningssortiment. Solenne innefattar en grandios pendelarmatur med tillhörande takkopp i porslin. Solenne Pendel finns i svart eller vitt. Design: Kauppi & Kauppi.

The LED plafond of this series is special in the function with DIP switch to switch the lumen between 2000lm and 1500lm or 2000lm and 1000lm, changing the brightness to create a suitable atmosphere and place. At the same time, the functions of microwave sensor version and DALI version also can be combined into the LED plafond. The excellent features of IP44 and IK10, and SDCM< 3, UGR<25, 5 years warranty, life expecting 100,000 hours .The plafond can run well in wet location.

Scroll to Top