STI förbereder dig för belysningsbranschen

el och belysning

STI förbereder dig för belysningsbranschen

Stockholms Tekniska Institut (STI) deltar på Elmässan och kommer bland annat att prata om deras utbildning mot belysningsbranschen.

För dig som vill ta klivet in i belysningsbranschen erbjuder STI utbildningen “El-och Belysningsdesigner”. Den omfattar en kombination av teknisk kunskap och kreativ design för att planera, projektera och designa belysningslösningar för olika miljöer, inklusive både inomhus- och utomhusområden.

Kim nyström

Utbildningen El- och Belysningsdesigner passar både för de med kreativa ambitioner och de med tekniskt intresse. För de kreativa erbjuder den möjlighet att utveckla konstnärliga talanger inom belysningsdesign, medan den tekniska sidan ger kunskap inom elkonstruktion och belysningsteknik.

Vad får man lära sig?
I utbildningen får studenterna en omfattande och mångsidig kunskap inom både elteknik och belysningsdesign. De lär sig att planera, projektera och analysera el- och belysningsanläggningar både för inomhus- och utomhusmiljöer. Genom kurser inom bland annat belysningsstyrning, CAD-konstruktion, ellära, och BIM-samordning utvecklar de en stark teknisk grund. Samtidigt får de även kunskap om ljusgestaltning, ljusets påverkan på människan, och hållbarhetsaspekter inom belysningsdesign. Dessutom ingår praktikperioder (LIA) där de tillämpar sina kunskaper i verkliga arbetsmiljöer.

Tre anledningar till att söka?

  • Mångsidig kompetens: Utbildningen erbjuder en bred och mångsidig kompetens inom både elteknik och belysningsdesign. Detta gör att du får kunskaper och färdigheter som är efterfrågade på arbetsmarknaden och ger dig flexibilitet att utföra olika roller inom branschen.
  • Efterfrågan på experter: Med stora infrastruktursatsningar och det ökande behovet av att skapa hållbara och effektiva belysningslösningar för både offentliga och privata projekt, ökar efterfrågan på kompetenta el- och belysningsdesigners. Den ökande betydelsen av energieffektiva och estetiskt tilltalande ljusmiljöer ökar också behovet.
  • Karriärmöjligheter: Utbildningen öppnar dörrarna till en rad olika karriärmöjligheter inom belysningsbranschen. Oavsett om du vill arbeta som belysningsprojektör, ljusdesigner, eller elkonstruktör med specialisering inom belysning, ger denna utbildning dig de nödvändiga kunskaperna för att lyckas i din karriär.

Krävs det några förkunskaper?
För att bli antagen till utbildningen som El- och belysningsdesigner på STI behöver du uppfylla vissa grundläggande krav:

  • Fullständig gymnasieexamen: Du måste ha avslutat gymnasieskolan med minst 2250 godkända poäng eller ha uppnått 90% av ditt slutbetyg. Dessutom krävs det att du har åtminstone betyget E/G i ämnena Svenska 1 (A) eller Svenska som andraspråk (SVASVA01 eller högre), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A).
  • Matematikkunskaper: Du behöver ha genomfört kursen Matematik 2a, b eller c (eller Matematik B). Om du redan har gått en el-, energi-, fordons- eller industriinriktad linje på gymnasiet och har läst kurserna Ellära A, Ellära B och Växelström 3-fas, uppfyller du redan matematikkravet.
  • Minst en av följande kurser: Du måste ha minst betyget E/G i en av följande kurser: Praktisk ellära, Ellära 1, Naturkunskap 2, Teknik 1 eller Fysik 1.
    Om du saknar Matematik 2 erbjuder vi en intensivkurs där du kan bli behörig genom att klara ett test. Vi erbjuder också tester i svenska, engelska och praktisk ellära.

Hur gör man för att söka?
För att ansöka besöker du vår hemsida och navigerar till utbildningen El- och Belysningsdesigner. Där laddar du upp dina betyg och kursintyg. Vi utför en bedömning av din ansökan och meddelar om det saknas några dokument eller uppgifter.

Ansökan är öppen fram till 15 maj. Är man inte behörig då har man möjlighet att komplettera, ända fram till 9 juni.

Vad kan besökarna förvänta sig av ert deltagande på Elmässan?
På Elmässan kan du förvänta dig ett trevligt gäng som kommer berätta för dig varför du ska ta din kompetens inom elområdet till nästa nivå, eller kanske till och med starta på nytt i en ny spännande roll. Är du elektriker, elinstallatör eller har en bakgrund inom detta kan vi berätta allt om varför nästa steg för dig är inom projektledarrollen och varför branschen efterlyser just denna roll. Vi ses på Elmässan!

Stockholms Tekniska Institut ställer ut i monter N:04. Välkommen den 16-17 oktober!

Scroll to Top